NINJUTSU = SJÄLVSKYDD 
 

Bujinkan Vänersborg Iwato Dojo - Tillsammans blir vi starkare!

  •  Vi är ett centrum för träning av traditionell japansk budo i Vänersborg.
  • Vi tränar Ninjutsu som är en funktionell form av självskydd från Iga-regionen i Japan.
  • Att träna Ninjutsu är så mycket mer än slag och sparkar. Vi lär oss en form av vaksamhet som är en instinktiv kraft.
  • Vår traditionella dojo är en plats där fokus är på utveckling av kroppsmedvetande.
  • Alla tränar i sin egen takt och efter egna förutsättningar, och utvecklas därför på sitt eget sätt.
  • Vi hjälper varandra, har roligt ihop och utvecklas tillsammans.


Bujinkan Vänersborg Iwato Dojo
är en ideell förening som grundades 1979 och är därmed numera äldsta Bujinkan dojon i Sverige.
 Vår dojo, dvs träningslokal, ligger på Skansgatan 7, i Vänersborg. Föreningen har flera erfarna instruktörer som åker regelbundet till Japan för vidare studier och träning. Vi har en mer holistisk inställning till japansk budo än många sport-baserade kampformer har. Du kan läsa mer "Om vår budo" här!

  • Vi erbjuder träning flera dagar i veckan både för nybörjare och avancerade elever.
  • Vi tränar tillsammans unga och gamla, män, kvinnor och övriga.
  • Vi har även rolig men tävlingsbefriad träning för barn 7 - 12  år i vår Ninjaskola.

Vi vill gärna kalla våra träningspass för lektioner eftersom det i mångt och mycket handlar om att ”lära om” sin kropp och ”lära av” dåliga vanor. Fokus är på kroppsmedvetande snarare än på att lära sig en mängd tekniker.

Vi använder en japansk handledning som grund för vår träning som kallas för Kihon Densho - Tenchijin no maki. Den senaste versionen av den är uppdelad i 10 kapitel

  1. Taihenjutsu Ukemi kata - kroppsmanövrering: kaitenjutsu - rullningar, hokojutsu - gångmetoder, choyakuijutsu - hoppmetoder
  2. Kamae - struktur
  3. Tsuki - slag
  4. Keri - spark
  5. Uke - pareringar
  6. Sanshin no kata - kroppskontroll
  7. Kihon happo - övergripande strategier
    7.1 Kosshi sanpo - tre nyckelbegrepp
    7.2 Torite goho - fem handgrepp
  8. Hajutsu - utbrytningar för självförsvar
  9. Ryu-ha kata - kumi uchi närkampsövningar ur de 9 skolorna
  10. Bukijutsu - vapenmetoder ur de 9 skolorna

Innehållet ur dessa 10 kapitel har vi fördelat i 3 grundkurser.

 Du hittar våra träningstider och kontaktuppgifter här!

Namnet Iwato

Vi har hämtat namnet Iwato - stendörren - från ur den japanska mytologin. Enligt japansk mytologi gömde sig solgudinnan Amaterasu, på grund av ett bråk med sin bror Susano, i en grotta som hon förseglade med en dörr av sten, med resultatet att hela världen förmörkades. För att locka ut henne dansade gudinnan Uzume en oanständig dans (en artig japansk omskrivning av att hon strippade) som fick de andra gudarna att skratta våldsamt högt. När Amaterasu lockades ut från grottan av nyfikenhet över vad som är orsaken till all munterhet, spärrar gudarna av ingången till grottan och världen har fått ljus igen. Berget Togakure [戸隠], som kan översättas till ”dörr gömman”, fick sitt namn efter denna händelse och har även gett namn till vår Togakure ryu ninjutsu.

När gudinnan Amaterasu kom ut ur grottan tog den starkaste guden Tajikarao stendörren och slungade iväg den för hon inte skulle kunna gömma sig bakom den igen.
Och legenden säger att denna dörr hamnade då vid det berg som senare kallades för Togakure och som idag benämns som Togakushi.
Hela händelsen kallas för ”Iwato kagure” – gömmandet av stendörren –  i Kojiki krönikan.
En lokal sägen förtäljer att det finns en klippa bland Togakure bergen som är av samma geologiska typ som den som finns vid Iwato grottan på Kyushu, där legenden lär ha ägt rum. Och att denna stendörr döljer ingången till den vishet och kraft som Amaterasu ägde.

Takamatsu sensei efterlämnade en mängd gamla dokument  till Hatsumi sensei. I ett av dem omnämns Iwato i ett annat sammanhang. Den säger i en fri översättning;
Vi skriver om Heiho 兵法 (stridskonst) i samband med närkamp som Heiho 平法 (fredskonst), men uttalar det som Iwato”.
Denna text tangerar till berättelsen om stendörren som döljer en hemlighet i Togakure, och berättar också att själva hemligheten ligger insprängd i ordet ”Iwato”.

Träningen är en utbildning i kroppsmedvetenhet

Att vara kroppsmedveten (jap. shintai ishiki) innebär att ha en stark koppling till och förståelse för sin egen kropp, inklusive dess rörelser, position i rummet och fysiska tillstånd. Det handlar om att vara medveten om kroppens signaler och hur den reagerar på olika stimuli, både internt och externt. Kroppsmedvetenhet utvecklas genom att observera och känna hur kroppen fungerar och förändras, och kan förbättras genom träning och mindfulness. Det handlar inte om VAD man gör utan HUR man gör det.
Vår träning är uppdelad i 5 kurser... som kan utföras isolerat, kombinerat eller parallellt.

GRUNDKURS 1. Koppo karatejutsu är en funktionell och effektiv form av Karate (唐手) som lägger vikt vid självförsvar, realism, och användning av tekniker som fungerar i verkliga situationer. Nyckelelementen inkluderar fokus på kroppsrörelser och kraftgenerering, slag på vitala sårbarheter, anpassningsförmåga till olika scenarier, samt förebyggande trygghetsåtgärder och grundläggande vaksamhet. Denna mer ursprungliga form av Koppojutsu/Karatejutsu går tillbaka till stridskonstens rötter och betonar de praktiska aspekterna av att försvara sig mot verkliga hot.
Fokus är på slag, sparkar och pareringar, träning på torsdagar kl 19.

GRUNDKURS 2. Torite (捕手) är en traditionell japansk jujutsu form som fokuserar på grepp, ledlås och fasthållningar för att kontrollera en motståndare. Nyckelelementen inkluderar teknisk stabilitet, brytning av kinetiska kedjor, grepptekniker, ledlås, användning av vitala sårbarheter (atemi waza), timing och avståndskontroll (maai), samt förmågan att anpassa teknikerna till den aktuella situationen och omgivningen. Torite är både en effektiv självförsvarsmetod och ett sätt att lära sig att hantera konflikter på ett kontrollerat och funktionellt sätt, även utan våld.
Fokus är på ledlåsningar, kast och halslås, träning på måndagar kl 19.15

GRUNDKURS 3. Kumi uchi (組打ち) är utformad för att vara effektiv i situationer där tid, precision och överlevnad är avgörande. Det finns ingen plats för onödiga rörelser eller tekniker som inte snabbt neutraliserar en motståndare. Den här typen av strid skiljer sig från dagens kampsporter genom sitt fokus på öppna färdigheter, funktionalitet och kroppsmedvetenhet i olika situationer mot en eller flera motståndare.
Fokus är på scenariobaserad träning med och mot vapen och rörelsekvalité, träning på onsdagar kl 19.15.

AVANCERAD KURS 1. Juppo sessho jutsu (十方折衝術) är en påbyggnad på grundkursen och efter att man har klarat Bujinkans sakki-test. Det är ett koncept inom många uråldriga japanska stridskonster som betonar rörelse, strategi och anpassningsförmåga i alla riktningar och stridssituationer. Nyckelelementen inkluderar förmågan att röra sig i alla riktningar, strategisk positionering, avståndskontroll, flytande rörelser, användning av hela kroppen som ett vapen, mentalt fokus, och anpassning till både beväpnad och obeväpnad strid. Det är ett kraftfullt koncept som kräver teknisk skicklighet, mental beredskap och en djup förståelse för kroppens rörelser och stridens dynamik.
Fokus är på intuition, instinkter och improvisation. Träning enligt särskild kallelse.

AVANCERAD KURS 2. Muto dori taijutsu (無刀捕り體術) är Bujinkans mest avancerade lära, som går ut på att försvara sig mot beväpnade motståndare med bara händerna. Man måste bli rekommenderad av 3 shihans för att vara med på denna nivå. Nyckelelementen inkluderar exakt timing och avståndskontroll, rörelser för att undvika attacker, neutralisering av vapnet, offensivt försvar, användning av motståndarens kraft och balans, stark positionering, skarp mental närvaro, och medvetenhet om omgivningen.
Fokus är på faktiska scenarier och förmågan att agera under stress, och på att effektivt avväpna eller neutralisera en beväpnad motståndare utan att själv bli skadad. Träning enligt särskild kallelse.

Du hittar våra träningstider och kontaktuppgifter här!

 
 
 
 
Post