NINJUTSU = SJÄLVSKYDD 
Koppo Karatejutsu + Koryu Jujutsu Torite + Kumi Uchi

Grundkurs 1-2-3 + Taijutsu

Vi har delat upp träningen av våra kroppsfärdigheter (jap. taijutsu) i tre grundläggande nivåer:

  1. Karatejutsu - slag- och sparkmetoder (drivs av daken taijutsu - kroppsfärdigheter med slag)
  2. Jujutsu/Torite: grepp och slag (drivs av ju taijutsu - mjuka kroppsfärdigheter)
  3. Kumi uchi: närkamp med och utan vapen (drivs av ninpo taijutsu - särskilda kroppsfärdigheter)

Mer om innehållet kan du läsa genom att klicka på länkarna. (Här kan du även läsa om våra tankar kring utbildning).

Ninjutsu är byggd kring den mycket enkla idén att skapa kroppsfärdigheter för budo. Den japanska termen för kroppsfärdigheter är taijutsu, som betyder bokstavligen ”kroppsfärdigheter" eller "kroppens tekniker". Olika metoder för att använda kroppen finns naturligtvis i varje kunskapsområde - den är inte specifik term kopplad till en enda  stil. I karate , judo, aikido, kendo, bilkörning, terränglöpning, klippklättring etc, finns det också en användningsmetod av kroppen, dvs en taijutsu specifik för varje nämnd läroämne.

Därav att vi under grundkurserna även använder synonymer som daken taijutsu (slagfärdigheter med kroppen) för vår form av karate, ju taijutsu (mjuka kroppsfärdigheter) för vår form av jujutsu och ninpo taijutsu (kroppsfärdigheter för stridens väg) för vår närkampsträning. Dessutom förekommer termer som beskriver innehållet i kroppsfärdigheten såsom koppojutsu (skelett metoder) och  kosshijutsu (fingerbensmetoder).

Det vanligaste sättet att skriva med kanji för taijutsu är det moderna 体術. Bujinkan använder dock denna äldre kanji 體術 för taijutsu av en mycket grundläggande anledning.  Vi har flera skäl att välja att använda den gamla kanji-kombinationen istället för den nya:

  • för att indikera en viss instinktiv rörelsekvalitet.
  • för att understryka en skillnaden till andra stilar som använder samma ord taijutsu men på ett annat sätt att skriva.

När det gäller fallet med kanji för kropp 體 som används av Bujinkan, innehåller den även en betydelse av ”produktiva ben", ”berikad skelett”.
Tecknet 體 har två radikaler: Den första 骨 betyder ben, skelett och den andra 豊 riklig, berikad eller utmärkt. Aspekten vigör, högkvalitativ rörelse, behärskning och subtilitet är kärnan i vad begreppet taijutsu ska uttrycka.
På detta sätt uttrycker valet av kanji 體術 för taijutsu de naturliga rörelserna bakom varje teknik i kroppen, den långa historien såväl som de tidigare mästarnas olika berikande erfarenheter.

Efter genomgången grundkurs kan man gå vidare till Avancerad kurs 1 och 2, som är mer en djuplodande studier av våra inre förmågor för ninjutsu.

Vad är ninjutsu?


 
 
 
 
Post