NINJUTSU = SJÄLVSKYDD 
Koppo Karatejutsu + Koryu Jujutsu Torite + Kumi Uchi

 

NINJUTSU

Vi vet att förmågan att skydda sig själv är naturlig och instinktiv. Våra förfäder tog till strid för att kunna skydda sin stam, sin familj eller sig själva. Vi lever absolut kvar i den paleolitiska kroppen, men i en modern värld med ett helt annorlunda handlingslandskap, både vid konflikthantering och vardag.  Vi måste lära oss att släppa fram dessa medfödda instinkter, förfina dem och lita på dem. Bujinkan Vänersborg kan lära dig det genom en uråldrig japansk kampform som kallas ninjutsu!

Japan har sedan urminnes tider haft metoder för krigföring för att försvara sig mot fiender. Historiska dokument nämner horder av främlingar som kom till de japanska öarna och drabbade samman med folket där. 
Idag har hjärtat i dessa uråldriga stridsmetoder till stor del glömts bort, och gradvis utvecklats till moderna tävlingsanpassade kampsporter med de instinktiva teknikerna och naturliga rörelsemetoderna bortgallrade.
Inom Bujinkan Vänersborg fortsätter dock närkamp  - ninjutsu - baserad på det instinktiva sätt att använda kroppen att praktiseras även idag. 

Ninjutsu är byggd kring den mycket enkla idén att träna kroppsfärdigheter för budo - budo taijutsu.
Vi har delat upp grundträningen i 3 nivåer:

1. Karate-jutsu: slag, parering, spark som drivs av kroppsfärdigheter för slag - daken taijutsu
2. Jujutsu/Torite: grepp, kast + karate som drivs av mjuka kroppsfärdigheter - ju taijutsu
3. Kumi uchi: scenariobaserad närkamp + torite och karate som drivs av särskilda kroppsfärdigheter - ninpo taijutsu

Efter ha kvalificerat sig genom de tre grundkurserna gör man en "sakki-test (äka godan-test)" och om blir godkänd börjar man att lära sig en mer avancerad form av ninjutsu. För barn har vi en rolig aktivitet vi kallar för Ninjaskolan.

Ninjutsu är ett stort kunskapshav som omfattar många olika vapentekniker, nävkamp, råbrottning, vaksamhet, expertis om kroppen, dolda metoder, taktiker, mentala egenskaper, anpassningsförmåga, säkerhetsprotokoll etc, men allt ska integreras genom kroppens egenskaper och färdigheter i budo taijutsu (som också är den termen som står på våra diplom från Japan). Strategin som ligger till grund för ninjutsu är baserat på gamla klassiker som "Sun Tzu's Krigskonsten", "Sanryaku", "Rokuto" mfl. Dessa strategier kombinerades sedan med erfarenheter från många olika slagfält och resulterade slutligen i det vi idag kallar ninjutsu.

Det som skiljer ninjutsu konceptuellt från de flesta andra kampformer är att vårt system är "öppet", jämfört med andra som är "slutna". Vi skrivit mer om detta på vår blogg; Om kampartssystem. Ninjutsu är inte ett system av räta vinklar och raka linjer. Sådana är inte anpassade för verkligheten, för inkonsekvenser, frustration och för tålamodet som krävs i skymningslandet. Vi kämpar alltid för remi, vårt ideal är fred och harmoni.

Ninjutsu är kroppsfärdigheter! 忍術は體術!”
– Takamatsu Toshitsugu (1889 - 1972), Soke
GRUNDKURS 1: Shinobi no koppo karate-jutsu 

Rötterna till Shinobi no koppo karatejutsu går tillbaka till tiden för Iga-regionens ninja krigare i Japan som utövade en primitiv form av närkamp, som även kallas för ”ninja karate” (ordet shinobi är synonymt med ninja).
Den härstammar ur de kampformer som kinesiska flyktingar tog med sig till dåtida Iga efter att Tang-dynastin i Kina kollapsade i början av 900-talet. Kanji-tecknet för karate 唐手 betyder “kinesisk hand”.
Denna träning inkluderar våra grundläggande slag- och sparktekniker mot särskilt veka målytor och är innehållet i vår Grundkurs 1 och lämpar sig för nybörjare från 12 år och uppåt. Härifrån kan man även efter en termin kvalificera sig till Grundkurs 2 - Koryu Jujutsu / ToriteGRUNDKURS 2: Koryu Jujutsu / Torite 

En stor del av våra grepptekniker sammanfattas under termen torite 捕手 som betyder ”greppande hand”, en synonym för koryu jujutsu (traditionell jujutsu). Grundkurs 2 inkluderar förutom slag och sparkar, även olika former av ledlås, kast, halslås, mjukdelsgrepp och kunskap om kroppens veka punkter. Härifrån kan man kvalificera sig vidare till Grundkurs 3.


...så mycket mer än bara slag och sparkar!Grundkurs 3: Kumi Uchi

Kumi uchi kan översättas till "närkamp" och består av självförsvarstekniker med och utan vapen...


Kumi Uchi
Självförsvar och Självskydd

Bujinkans utbildning i självskydd och självförsvar (goshinjutsu) är så mycket mer än bara slag och sparkar...

Självskydd
Ninjaskolan™

Vår verksamhet för barn mellan 7 och 12 år kallar vi för Ninjaskola... 


Ninjaskolan 
 
 
 
Post