NINJUTSU = SJÄLVSKYDD 
 

KUMI UCHI 組み打ち - NÄRKAMP

Bujinkan Kumi Uchi handlar om att bli kroppsmedveten och träna och härda hela kroppen, att kunna använda knytnävar, fingrar och öppna händer för att slå på svaga punkter, att sparka och kasta, att applicera ledlås och halslås samt använda hopp och olika plötsliga positions förändringar. Det handlar också om att kunna försvara sig mot olika former av angrepp med vapen och likaledes kunna använda vapen för att försvara sig och sina närmaste. Det låter som mycket våldsanvändning men en viktig del i träningen är vaksamhet för att upptäcka situationer innan de uppstår, och olika exit-strategier för hur man flyr undan på ett dolt och säkert sätt. Denna form av träning kallas för ”shugyo”.

Den kroppsfärdighet som driver dessa tekniker kallar vi för Ninpo Taijutsu. Ninpo är ett ord som är svårt att direkt översätta men baseras på tanken bakom yin-yang teorin och gogyo (de fem faserna). Målet med shugyo är att lära känna oss själva och utveckla våra öppna färdigheter i närkamp, för att sedan spränga dessa gränser. Vår självbild förändras med shugyo!

Hatsumi sensei har skrivit att "ninpo kumi uchi är svårt eftersom det inte har några tekniker".  Vi måste lära oss att enligt yin-yang principen växla mellan olika sidor och former istället för att fokusera på utförande och memorering av hårdkodade tekniker.

Att vara kroppsmedveten (jap. shintai ishiki) innebär att ha en stark koppling till och förståelse för sin egen kropp, inklusive dess rörelser, position i rummet, och fysiska tillstånd. Det handlar om att vara medveten om kroppens signaler och hur den reagerar på olika stimuli, både internt och externt. Kroppsmedvetenhet utvecklas genom att observera och känna hur kroppen fungerar och förändras, och kan förbättras genom träning och mindfulness. Det handlar inte om VAD man gör utan HUR man gör det. Nyckelelement för kroppsmedvetenhet inkluderar:

  1. Känsla för balans och hållning: Att vara medveten om kroppens kinetiska kedjor, hur man står, går, eller rör sig i olika situationer.
  2. Proprioception: Den inneboende känslan av var dina kroppsdelar befinner sig utan att du behöver se dem. Detta är viktigt för att kunna koordinera rörelser exakt och smidigt.
  3. Andningskontroll: Att vara medveten om hur andningen påverkar kroppens funktioner, till exempel avslappning eller spänning.
  4. Känslighet för kroppens signaler: Att kunna tolka smärta, obehag eller trötthet som signaler på vad kroppen behöver, till exempel vila eller anpassning.
  5. Kontroll: Att ha förmågan att  utföra rörelser med precision och att anpassa dem för att undvika skador eller förbättra prestation.

Kroppsmedvetenhet är centralt i Kumi Uchi, där stabilitet, rörelse och balans är avgörande. Genom att träna detta kan vi förbättra vår koordination, reducera stress och öka fysisk och mental hälsa.

Kumi Uchi övningarna är uppdelade i 10 scenarier:

  1. Suwari gata - ur underläge.
  2. Katate dori - enhandsmanöver
  3. Ryote dori - tvåhandsmanöver 
  4. Haibu yori - angrepp bakifrån
  5. Ken no tsukai kata - använda nävarna
  6. Keri ni taisuru - hantering av sparkar
  7. Tsuki to keri ni taisuru - hantering av kombinationer
  8. Nage kaeshi - kontringar mot grepp och kast
  9. Muto dori - mot vapen
  10. Santo tonso no kata - råttans dolda flykt  

Det finns mer skrivet om Kumi uchi på vår blogg.

Bukijutsu - vapenmetoder 

På denna nivån av budo-studier inkluderar vi användning av längre vapen. En viktig metod för att utveckla våra kroppsfärdigheter.

Kumi Uchi Mokuroku - innehåll 

Den här träningsformen kallar vi för shugyo och det innebär att vi tränar på "öppna färdigheter - open-ended skills".

Kumi uchi mokuroku














 

 
 
 
 
Post