NINJUTSU = SJÄLVSKYDD 
 

Masaaki Hatsumi - Bujinkan Soke

Man kan inte tala om ninjutsu utan att nämna Dr Masaaki Hatsumi . Han är stormästare – Soke – för nio gamla stridskonsttraditioner, något som han ärvde av sin lärare Takamatsu Toshitsugu, 1889 – 1972 . Det är ett arv som förvaltats i drygt 900 år av stormästare genom tiderna.

Han föddes 1932 i Noda, Chiba Prefekturen, strax norr om Tokyo. Han är högste ansvarig för Bujinkan (Soke för Bujinkan), men är även graderad i sin ungdom till 5 dan i judo, 8 dan i Shito ryu karate och 10 dan i Battodo. Han har undervisat i Pentagon, FBI Akademin, Brittiska Special Air Service, Nederländska Kungliga Flottan mfl. Han är hedersrådgivare till London Metropolitan Police Department, Tennessee Godwill ambassadör, hedersmedborgare i Atlanta och Los Angeles. Han är även utsedd till Riddare av Tyska Kultur federationen.
Han har erhållit brev, certifikat, uppskattningar etc från världsledare som President Reagan, Premiärminister Major, President Mitterrand, Påven, Nelson Mandela, Interpol mfl.
Han är hedersledamot i Royal Medical Association,  Emeritus Professor of Trinity University, Empress Professor of Morpark College of Criminology, Doctor of Science, Doctor of Philosophy, Doctor of Arts. Han förekommer ofta i japansk TV och media och är omskriven som “den mest kända japanen utomlands”. Vi i Bujinkan kallar honom oftast för Soke – familjeöverhuvud.

Han har även studerat traditionell japansk folkmedicin – Amatsu Tatara Hichibuku Goshinjutsu – och doktorerat i osteopati vid Meiji Universitetet i Tokyo.
Han var 26 år gammal när han mötte Toshitsugu Takamatsu och blev accepterad som elev av denne. Därefter studerade han i 15 års tid hos Takamatsu sensei för att lära sig de olika skolorna som denne bemästrade. När Takamatsu sensei dog 1972 hade han lämnat över överhögheten för de 9 skolorna till Hatsumi sensei.
Dessa nio skolor har han införlivat i den organisation som han skapade 1972 och kallar för Bujinkan 武神館.

Ordet Bujin består av två tecken: 武神. Det första tecknet går att etymologiskt tyda som ”att stoppa våld”, men kan ses i ord som budo och har då betydelsen ”strid”.
Det andra tecknet kan tolkas som  gudalik, andligt väsen etc, eller bara som ”anda”.
Därav att vi översätter ordet Bujin till ”andan av att stoppa våld”.
Det sista tecknet 館 i Bujinkan har betydelsen byggnad men tolkas här snarare som organisation. 

Muto Dori är enligt Hatsumi sensei det mest avancerade som vi kan lära oss i Bujinkan. 
År 2018 förklarade Noguchi sensei Muto Dori med nedanstående ord efter att haft ett långt samtal med Hatsumi sensei om detta:

Hatsumi sensei har sedan 2013 ägnat sig åt att undervisa i muto dori. Han har tagit bort lager efter lager, likt som man försiktigt skalar en lök, för att avslöja det inre i denna lära. Enligt honom så "handlar det om en gudomlig värld som vi träder in i, och förvandlas till Kamisama  神様 [oövervinnerlig, gudalik människa]".
Muto Dori brukar beskrivas som en teknik för att fånga vapen utan att använda vapen. Mu kan översättas till zero/noll eller intet/inget och Hatsumi sensei har upprepade gånger sagt att "zero är den verkliga kraft vi måste lära oss för att kunna bemästra muto dori". Han har också många gånger påpekat att det inte bara handlar om att fånga, utan snarare om att kontrollera. Så sammanfattningsvis kan man säga att muto dori handlar om att kontrollera motståndaren med kraften ur zero.

Hatsumi sensei förklarade idén om muto dori med kanji tecken som exempel:

  • 無 Mu:  inget, utan, noll, "zero"
  • 刀 To: svärd

Det japanska svärdet  är vasst och välpolerat och kan som sådan helt perfekt återspegla den stora och obegränsade kraften av zero eller tomhet. Men om klingan grumlas av det minsta lilla defekt, t ex ett korn av tvivel, begär, fläckar av emotioner så fördunklas denna spegel. Om vi går tillbaka till vår kanji exempel så förändras 刀 (to) svärd till 力 (chikara) kraft, styrka.  Fläcken eller kornet av defekt presenteras i kanji-tecknet som det lilla sträcket ovan den horisontella linjen. Denna lilla skillnad har en djup inverkan på betydelsen av Muto 無力 som nu får betydelsen ”kraftlös/hjälplös/inkompetent". ”Om du har en brist i ditt sinne, t ex tvivel eller osäkerhet, så manifesteras denna fläck av ofullkomlighet i form av kraftlöshet i din Muto Dori. Du måste vara ren och fläckfri för att utföra Muto Dori.
Så enkelt uttryckt kan man säga att Muto Dori i Bujinkan omfattar även andlig träning.

Masaaki Hatsumi - Soke










ps. På den stora bilden överst ser Hatsumi sensei oerhört glad ut, men den bilden har en "baksida" också :-D
Hela bilden kan man se på vår youtube kanal

 
 
 
 
Post