NINJUTSU = SJÄLVSKYDD 
Koppo Karatejutsu + Koryu Jujutsu/Torite + Kumi Uchi

De 9 skolorna - Bujinkan Ku ryu

Nya Soke

December 2019 drog Hatsumi sensei sig tillbaka från verksamheten i dojon och utsåg nya Soke för de 9 skolorna. Han själv är dock fortfarande Bujinkan Soke. De nya nio är (från vänster i bilden ovan):
Tsutsui Takumi - Togakure ryu
Iwata Yoshio - Kukishinden ryu
Sakasai Norio - Takagi Yoshin ryu och Gikan ryu
Furuta Koji - Kumogakure ryu
Kan Junichi - Gyokushin ryu
Nagato Toshiro - Shinden Fudo ryu
Noguchi Yukio - Koto ryu
Ishizuka Tetsuji - Gyokko ryu

Hiden Ninja Submission 秘伝忍者サブミッション

Text ur Hatsumi senseis bok "Hiden Ninja Submission" från 1991, i fri översättning från japanska till svenska.

Det finns många oklarheter kring uppkomsten av de gamla kampformerna, inte bara ninjutsu. Detta beror på att det inte finns en metod där det är möjligt att säga exakt var eller vem som startade den.

Det sägs att den dök upp på 700-talet. Munkar och kugutsu -mästare (ett slags magiker) kom från det kinesiska och koreanska fastlandet, och förde med sig kenpo (nävkamp) och genjutsu (illusionskonst). Ungefär samtidigt uppstod också Shugendo, genom att den gamla shintoreligionen och den kontinentala esoteriska buddhismen smälte samman. Det var också vid den här tiden som krigarklassen (samurajerna) uppstod.

De av dem som råkade hamna på den förlorande sidan efter ett krig, var tvungna att fly sina byar och började därför leva i små grupper bland bergen. Omgivna av höga berg var Iga-regionen därför ett perfekt gömställe, en kulturell fristad så att säga. De stridstekniker och -strategier som i hemlighet utvecklades där fick senare formen av ninjutsu. Förutom ninjutsu skapades även flera andra stridskonsttraditioner.,

Kumano regionen på Kii-halvön, lite söder om Iga, länge ansetts vara en helig plats för Shintoismen. Här utvecklades stridskonst med inslag av shintoistiska metoder. Det finns också kampformer som har sitt ursprung i en mörk historia, som inte beskrivs i Japans nuvarande historieböcker och som har raderats ut ur det allmänna minnet.
Dessutom var Kumano Suigun och Kuki Suigun (ett slags marina krigargrupper/pirater) mäktiga i kustområdet, och det går inte att bortse från att de även främjade bujutsuns utveckling.

Bujutsu-tekniker förändras med tiden och genom de människor som för dem vidare. All budo är färgad från den tidsperiod då den har skapats. I stället för att vara tacksam för de nedskrivna traditionerna på papper är det viktigt att föra vidare århundraden av visdom och uppfinningsrikedom genom kroppen och känslan. Syftet är att föra de vidare på ett sätt som är anpassat till vår tids kultur.

<玉虎流骨指術 – Gyokko ryu kosshijutsu>
Denna skola sägs ha introducerats i Japan runt 800-talet av en flykting från Tang-dynastins Kina och som kallades Ibou. Enligt Hatsumi kan namnet också tolkas som en obekant person från ett annat land, vilket kan innebära att metoden är baserad på nävkamp från Tang-dynastin , men att det inte är klart vem denna person är.
Kosshijutsu tolkas vanligen som tekniker för att besegra en fiende med fingrar, men det är mycket mer och omfattar själva essensen i budo. Gyokko ryu är vår äldsta tradition är även ursprunget för flera andra budo former från Iga.

<戸隠流忍法 - Togakure ryu ninpo>
Efter att ha deltagit i en strid på 1100-talet på den förlorande sidan, flydde Daisuke Togakure, som var vasall till Kiso Yoshinaka (äka Minamoto Yoshinaka) , och gömde sig bland Iga bergen. Där mötte han sin farbror Kagakure Doshi som undervisade honom i bujutsu, bla kosshijutsu och kenjutsu.
I början benämndes metoden Togakure ryu happo bikenjutsu, men namnet förändrades beroende eran.
Den studerades av Iga-ninjan Momochi Sandayu och andra, och efter att ha passerat genom Natori-familjen på Kishu-domänen kom den till Toda-familjen runt 1600-talet.
Togakure ryu kännetecknas av sina shuko, senban nage, shuriken, 4 shaku lång bambu stav som kunde användas för suitonjutsu. Togakure ryu ninpo taijutsu är en gren av kosshijutsu.

<虎倒流骨法術 – Koto ryu koppojutsu >
Denna skola grundandes i mitten av 1500-talet av Toda Sakyō Isshinsai, som hade lärt sig Gyokko ryu av dess stormästare Sogyokkan. Ursprungligen var koppo karate (skelett metod med kinesisk hand) en teknik som fördes i arv från det gamla Tang-Kina, och har även kallats för goho (hård metod). Enligt Hatsumi är kroppsfärdigheter med skelettet nyckeln till teknikerna.

<雲隠流忍法 – Kumogakure ryu ninpo >
Iga Heinaizaeimon (äka Kumogakure ryu hoshi) sägs ha grundat Iga ryu ninpo och som sedan övertogs av Toda Nagenta Nobufusa till förmån för Toda familjen under detta namn. Metoden kallades även för Iga ryu karate koppojutsu.

<玉心流忍法 Gyokushin ryu ninpo>
Baserad på koppojutsu traditionen, grundad av Sasaki Goeman Teruyoshi. Ett utmärkande drag för olika ninpo traditioner är de olika vapen som användes. Gyokushin ryu utmärker sig med användning av nage nawa – en slags lasso tekniker.

<義鑑流骨法術 Gikan ryu koppojutsu>
Detta är en  tradition grundad av Uryu Hangan Gikanbo på 1500-talet. Ur denna koppōjutsu har även en annan koppo tradition uppstått,  benämnd Hontai Gyokushin ryū av Suzuki Daizentaro Chikamasa, som vidarebefordrade den till Fukao Kakuma Shigeyoshi benämnd som Izumo koppo. Den traditionen ingår inte i Bujinkan.

<神伝不動流打拳体術 Shinden Fudo ryu dakentaijutsu>
Legenden säger att Izumo Kanja Yoshiteru var den första att förstå essensen i koppojutsu. Minamoto Hachirō Tameyoshi var grundaren av denna skola på 1100-talet. Den utmärkande färdigheten i denna skola beskrivs som shizentai kamae (naturlig kropp). Det innebär det uppstår en mental kamae i mitt sinne.

<九鬼神伝流八法秘剣 Kukishinden ryu happo biken>
Grundaren av denns skola var Yakushimaru Kurando Takanao, som var livvakt till kejsare Go-Daigo. Släktnamnet Kuki (nio demoner) var en förtjänst som kejsaren beviljade honom senare. De åtta metoderna (happo) omfattar bo, yari, naginata, shuriken, taijutsu samt svärdskonst. Svärdsmetoden var särskilt respektingivande.
Vid den här tiden var det många krig och människor dödades med svärdet. Senare under den fredsperioden omformades denna svärdskonst till ett livräddande svärd. Kuki-familjens sjöstyrkor (suigun) använde den ombord på fartyg så en grundläggande färdighet blev att sänka höfterna för en låg och stabil kamae.

<高木陽心流柔体術 – Takagi Yoshin ryu jutaijutsu>
Den startades av Takagi Oriemon Shigetoshi, som följde den Rinbo-tradition som Ito Kii-no-Morisatada lärde sig på 1500-talet. Sumo-brottning och Takeuchi ryu inkluderades senare under tidens gång. På 1600-talet utkämpade Takagi Gennoshin Hidetoshi en match mot Ohkuni Kihei Shigenobu från Kukishinden ryu, som vanns av Takagi ryu med Yawara metoden. De två stilarna har praktiserats parallellt sedan dess.   

 
 
 
 
Post